Biografija

BY-PASS je pančevački bend koji je na početku karijere, tokom 90-tih, stilski bio pod uticajem Progressive Rock, Metal, Stoner Rock i Grunge-a, da bi se vremenom oblikovao u nešto što je po definiciji najbliže kombinaciji New Prog i Alternative Metal podžanrova. Na zvuk benda su najviše uticale grupe poput Tool, Soundgarden, Type O Negative, Deftones, Alice in Chains i Massive Attack.

psychoactiveIako su počeci zvanično vezani za jul 1994. bend počinje sa ozbiljnijim radom i stabilnom postavom januara 1997. Nakon koncertnih dešavanja i snimanja demo snimaka u studijima u Novom Sadu i Pančevu BY-PASS ulazi u studio “Akademija” u Beogradu gde snima svoj prvi album pod nazivom “Psychoactive” (Produkcija i miks: Aca Radosavljević i Vladimir Zdravković, koproducenti: Zoran Đuroski aka Đura Misterius i Nikola Vranjković, koji je bio i snimatelj) koji je izašao za izdavačku kuću ITMM iz Beograda u decembru 2000.

Sa albuma, koji je pokupio veoma dobre kritike kako u SR Jugoslaviji tako i u svetu (recenzije u Americi, Italiji i Portugalu), izdvojila su se 3 singla (Odlazi, Kasno je, Sjaj) za koje su urađeni i spotovi od kojih je svaki bio u vrhu tadašnjih rok top lista a 2 pesme su bile proglašene i za Hit nedelje Radio Beograda 202.

Među brojnim saradnjama u različitim sferama umetnosti izdvaja se nastup 2001. na premijernoj jugoslovenskoj Eyesore izložbi svetski poznatih rock art ilustratora iz San Franciska – Chris Shaw, Ron Donovan i Chuck Sperry. Pesma Mesija sa albuma “Psychoactive” je 2009. korišćena u kanadskoj TV seriji “ZOS: Zone of Separation” (glavne uloge: Colm Meaney, Lolita Davidovich). Povodom obeležavanja decenije od izdavanja debi albuma, u martu 2011. u Pančevu je održan “Psychoactive Night” – konceptualni audio vizuelni nastup sa gostima, na kome je za tu priliku izveden kompletan album uživo u celosti, od početka do kraja. U maju 2012. BY-PASS nastupa u Poljskoj na Festivalu slavistike u Gdanjsku. U decembru 2012. bend Bjesovi izbacuju obradu pesme Sjaj kao prvi singl sa predstojećeg albuma na kome će biti obrade njihovih omiljenih pesama sa Ex-Yu područja.

Pored debi albuma BY-PASS se za sada pojavio i na 4 kompilacije: New Rock Power 2 (I.T.M.M., novembar 2000.), Kuhinja #2 (Studio 21, januar 2001.), PA`n`DEMOnium (Dom omladine Pančevo, oktobar 2005.) i PA`n`DEMOnium 2 (Dom omladine Pančevo, april 2007.).

pustinjomPosle promena članova i višegodišnje pauze bend se ponovo okuplja i počinje da radi na novim pesmama i pravljenju demo snimaka, uz povremene svirke. Dugogodišnji rad na materijalu je priveden kraju i BY-PASS ulazi u novobeogradski studio “Underground” kao i u pančevački ”3×2” gitariste Stefana Gaćeše i snimaju dugo očekivani povratnički album. Producenti su Vladimir Zdravković i Marko Jovanović Arthur a za post produkciju i mastering je zadužen Geoff Pesche iz čuvenog Abbey Road studija u Londonu. Očekuje se da se novi album pojavi na tržištu u septembru 2014. za izdavačku kuću Multimedia Music. Nedelja, prvi singl sa predstojećeg albuma se medijski promoviše od sredine aprila 2012. (8 nedelja na top listi Popboksa) a spot za istu pesmu je premijerno prikazan početkom decembra (takođe 8 nedelja na top listi Gruvanja). I spot i pesma su se našli u konkurenciji godišnjih nagrada za 2012. po izboru web magazina Popboks, sa nominacijama u dve kategorije – za najbolju domaću pesmu i najbolji domaći spot. Drugi singl i spot, Ništa nije večno, objavljen je krajem marta 2013. i takođe se nalazio na top listama (nominovan na više regionalnih, uključujući i MTV Domaćicu a na Popboksovoj listi je boravio punih 10 nedelja). Treći singl, Pustinja, predstavljen je krajem jula meseca u live izvođenju i dobija zapažen odziv u medijima a po izboru kolumne Balkanrocka “Kratki rezovi” nalazi se među 10 najboljih pesama 2013. u regionu.

BY-PASS čine:

Ivan Ristanović (vokal)
Danijel Gajan (gitara, vokal)
Stefan Gaćeša (gitara)
Ana Deanović (bas gitara)
Vladimir Zdravković (bubnjevi, programing)